onsdag 6. februar 2013

Sosial kompetanse

Sosial kompetanse er noe vi må lære og noe vi utvikler gjennom hele livet. Det er avhengig av hvilken situasjon vi er i om hva som er god sosial kompetanse og av hvem vi samhandler med. Sosial kompetanse handler om å kunne samhandle positivt med andre i ulike situasjoner og ulike situasjoner krever ulik sosial kompetanse. Noen ganger kan det være miljøet og det sosiale klimaet som gjør at barnet eller den unge fungerer dårlig sosialt. Derfor er det veldig viktig at skoler og barnehager har klart for seg hva de mener er kompotent atferd. Da kan de også i samarbeid med foreldrene sjekke ut om det er samsvar mellom forventningene til barnas sosiale kompetanse.
Utvikling av sosial kompetanse handler om å fungere både sosialt og kulturelt. For å opparbeide sosial kompetanse skal det kreves at hver enkelt mestrer flere sosiale ferdigheter, og det er da disse sosiale ferdighetene som til sammen utgjør den enkeltes sosiale kompetanse.
Sosial kompetanse er viktig for å skaffe seg varige venner og bli integrert i det sosiale fellesskapet.

Vi har syv sosiale ferdigheter:
Empati og rolletaking
Empati betyr å kunne leve seg inn i andres følelser, det at en må kunne se situasjonen fra den andre personen sin side. Arbeidet med å utvikle empati hos barn og unge er viktig for å forebygge vold og mobbing.
Eksempel fra praksis: En jente var helt alene og var utenfor den jentegruppa som alltid pleier å være sammen. Alle hadde noen å være med i friminuttet, unntatt henne. Jeg la merke til det og så at hun var veldig mye alene. Jeg gikk bort og spurte hva hun hadde lyst til å gjøre. Hun var veldig lei seg og ville ikke svare. Så sa jeg at vi kan gå bort til jentene og spørre om de har lyst til å være med på en lek og hun svarte at hun ikke hadde lyst. Jeg kom opp med et forslag til en lek og ba jenta bli med meg. Så gikk vi bort til jentegruppa og jeg selv var med på leken. Alle ble inkludert og jeg merket at jenta som var mye utenfor, plutselig hadde det kjempe gøy med de andre jentene!
Prososial atferd
Barn som har prososial atferd, er med på å utføre positive sosiale handlinger. De gir for eksempel andre ros, er vennlige og viser at de bryr seg om andre.
Et eksempel fra praksis: Alle sammen satt og holdt på med penskrift. Også kommenterte en gutt skriften til en jente. Han ga veldig mye ros og utførte positive sosiale handlinger.
Samarbeidsferdigheter
Det vil si at man skal kunne dele med andre og hjelpe andre. Å samarbeide godt betyr også å ha evnen til å gå over til andre aktiviteter uten protestere for mye.
Selvkontroll 
Selvkontroll er en evne alle har til å tilpasse seg fellesskapet og ta hensyn til andre mennesker. Det å kunne utsette gne behov og ønsker i situasjoner som krever kompromisser og felles avgjørelser er også viktige ferdigheter for å ha selvkontroll. Det betyr også å kunne innordne seg, takle konflikter og vente på tur.
Selvhevdelse
Selvhevdelse handler om hvordan vi kan hevde oss selv og våre egne meninger på en god måte. For å kunne greie det må en kunne markere seg sosialt ved å uttrykke egne meninger og standpunkter og tørre å stå imot gruppepress.
Ansvarlighet
Når barn og unge utvikler ansvarlighet, forutsetter det at de får være med på å bestemme og ta avgjørelser, samtidig som de er med på å ta konsekvensene av de valgene de tar.
Lek, glede og humor
Lek er kjempe viktig for alle barn. Derfor må barn kunne skille lek fra annen aktivitet og lære seg å tolke ulike lekesignaler. Å finne fram til enighet i leken er en ferdighet som er avgjørende for å få være med og leke.

www.google.no

Et bilde fra tegneserien vi har laget på skolen. Dette var med på å vise ansvarlighet.

2 kommentarer:

  1. Kjempe fint innlegg Ardita! Oversiklig og konkret skrevet. Supert at du har med eksempel fra praksis. Kjempe bra tegneserie, fint at du har med bilder:) Stå på videre! :D

    SvarSlett
  2. Så fint innlegg! Du har fått med deg så mye og har skrevet opp alt på en veldig oversiktlig måte. Syntes du gjorde et godt valg når det kommer til bildet fra tegneserien!! Eneste jeg skulle ønske var kanskje at du satt bildene inn imellom teksten og ikke nederst! Da blir det litt lettere å lese og teksten blir ikke så tung. Alt i alt et veldig bra innlegg! Flinkaa^^

    SvarSlett